Súlyos csapást mértek a bűnözők legnagyobb online piacterére

″Lekapcsolták″ az úgynevezett darkneten, az internet különleges titkosító technológiákkal működő, főleg bűnözők által használt részén működő, DarkMarket nevű felületet – adta hírül az MTI.

A hágai székhelyű uniós szervezet tájékoztatása szerint a DarkMarket online piacának mintegy 500 ezer felhasználója, több mint 2400 eladója volt, akik legalább 320 ezer illegális pénzügyi tranzakciót végeztek el, illetve több mint 4650 bitcoint és 12 800 Monero nevű kriptovalutát utaltak át. Jelenlegi árfolyamon számolva az ebből a tevékenységből szerzett jövedelem értéke

több mint 140 millió eurónak (mintegy 50,4 milliárd forintnak) felel meg

De mi az a darknet és mire használják?

Sokan hallottak már a “Darknet”-ről, de kevesen tudják, hogy valójában mit is takar ez a kifejezés. Egyesek szerint egy az interneten kívül – pontosabban más hálózaton – működő rendszer, mások úgy gondolják, hogy mindössze néhány nem hivatalos módon működő weboldalról van szó. Egyik állítás sem pontos, valójában ugyanis olyan titkosítási módszerekkel felépített oldalakról van szó, amelyeket hagyományos böngészőkből nem érhetünk el. Nem azért, mintha a Chrome vagy a Firefox ne tudná megjeleníteni őket, csak éppen a Darknet honlapok teljes anonimitást ígérnek a látogatóknak. Márpedig a népszerű szoftverek egyike sem tudja ezt garantálni, erre csak a TOR képes, amelyet eredetileg az amerikai hírszerzési hivatal fejlesztett ki.

Az eredeti cél természetesen az online kommunikációs “lehallgathatatlansága”, illetve a felhasználók teljes anonimitásának biztosítása volt, ami egy hírszerző ügynökség esetében teljesen érhető koncepció. Idővel azonban a TOR böngésző nyílt forráskódúvá vált, sokan pedig óriási lehetőséget láttak abban, hogy egy ilyen szoftvert továbbfejlesszenek.

Ennek következménye lett a Darknet létrejötte, ahol a .hu vagy .com címek helyett a .onion dominál, és mivel az ezt használó felhasználók azonosítása extrém nehéz helyzet elé állítja a hatóságokat, hamarosan ide ömlött ki a világháló minden szennye. Pedofil tartalmak, illegális termékek és szolgáltatások dominálnak a darknetes marketeken, és sokan óriási pénzeket szereznek azzal, hogy az itt található “webáruházakban” drogokat, fegyvereket, hacker szolgáltatásokat, hamisított ékszereket vagy éppen új személyazonosító okmányokat árulnak.

A teljes anonimitás illúziója

A mostani letartóztatások azonban megerősítették az, hogy hiába a szoftveres védelem, a teljes anonimitás csak álom marad, hisz még ha a böngésző képes is jó alapokat biztosítani a rejtőzéshez, a felhasználók tudnak olyan hibákat véteni, amely után megtalálják őket a bűnüldöző szervek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük