A TikTok 2020-ban végleg meghódította Amerikát

Nem túlzás kijelenteni, hogy 2020-ban a TikTok volt az év legizgalmasabb marketing platformja. Az Egyesült Államokban 100 millió aktív felhasználóval a közösségi oldal igazi főnyeremény azoknak a márkáknak, amelyek fiatal közönséget szeretnének elérni.

Nemrég – amolyan visszatekintésként – az oldal bemutatta a legjobban teljesítő márkakampányokat –azokat, amelyek a platform lényegét is összefoglalják: „Ne készíts hirdetéseket, készíts TikTokokat.” Tette ezt egy héttel azután, hogy közzétette második éves „Top 100” listáját, kiemelve az év legfontosabb kreatívjait, trendjeit, kihívásait és hashtagjeit.

A közösségi oldal 10 kategóriába csoportosította a kampányokat: hashtag kihívás, hashtag kihívás zenét felhasználva, kreatívok a „For You” hírcsatornából, márkajellel ellátott effektusok, „Szerkesztői különdíj”, top legnépszerűbb (viral) videók, márkák, amelyek közösséget építettek, innovatív márkaprofilok, kisvállalkozások és top #TikTokMadeMeBuyIt (azaz a Tiktok miatt vettem meg) videók.

A TikTok szóvivője elmondta, hogy a kampányokat olyan mutatók alapján választották ki, mint a megtekintések száma, a lájkok, interaktivitás (engagement) és a követőszám növekedése. Az itteni kiemelkedő teljesítményt elérő márkák elsősorban a szépségápolási, szórakoztatóipari, élelmiszeripari és fogyasztói termékeket ölelnek fel. Ezekbe a kategóriákba tartozik a L’Oreal, a Pepsi, a Warner Bros., a National Football League és a Lysol, valamint olyan kisvállalkozások, mint a Donnie Designs és a Pounce Cat Café.

Néhány márka több kategóriában is megjelent. A NYX Professional Makeup #ButterGlossPop kihívása megjelenik a „Top hashtag kihívás” és a „Top Hashtag Kihívások, amelyek a zene révén megindítottak minket” kategóriákban is. A kampány célja az volt, hogy megkérte a fogyasztókat, hogy mutassák meg, hogyan használják a márka szájfényét a hashtaggel és az eredeti #ButterGlossPop dallal, amiért 1200 dollár értékben nyerhettek sminket. A hashtaggel ellátott videókat több mint 11 milliárdszor nézték meg.

Az EA Games #PlayWithLife hashtag kihívása a „Top hashtag kihívás”-ban és a „Top branded effects” alatt is megtalálható. A kampány lehetővé tette a felhasználók számára, hogy virtuálisan kipróbálják saját „Plumbobjukat”, és megmutassák, hogyan öltöznének fel egy élő karakterként a „The Sims” -ben. A hashtagekkel ellátott videók több mint 15 milliárd megtekintést kaptak.

Több márka a koronavírus-járványra koncentrált, a L’Oreal #LetsFaceIt kihívása például arról szólt, hogy a követők mutassák meg magukat maszkban, míg a Safeguard #SafeguardSplash versenye során táncolni kellett a márka által készített dalra a saját szappanukat használva, miközben megmutatják, hogyan mosnak kezet. A L’Oreal kampány 17 milliárd megtekintést hozott, a Safeguard videókat pedig 1,8 milliárdszor nézték meg.

@justmaikoWash away germs with the #SafeguardSplash challenge! Don’t tell your partner what happens at the end😉 #SafeguardPartner @safeguardsoap #CleanHands♬ #SafeguardSplash – Safeguard

“Az emberek nemcsak szórakozni, hanem tanulni, inspirálódni és közösséget építeni is jönnek a Tiktokra” – írta Bryan Thoensen, aki a tartalomgyártási partnerkapcsolatok vezetője. „A kapcsolatok sokkal fontosabbak voltak ebben az évben, mint korábban bármikor, a partnereink pedig minden ágazatban képesek voltak autentikus, felejthetetlen és inspiráló TikTok videók révén összehozni az embereket.”

Forrás: Adage.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük